Yoksulluk Döngüsü Bağlamında Sokakta Çalışan Çocuklar- Servet Gün

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilimdalı doktora öğrencisi Servet Gün’ün “Yoksulluk Döngüsü Bağlamında Sokakta Çalışan Çocuklar” başlıklı doktora tezinden üretilen kitap için (11.09.2010):

ÖNSÖZ

Sermaye, birikimini dev boyutlara çıkarabilmek için yoksulluğu iyice derinleştirmiştir . Bizim burada isyan ettiğimiz ilk konu, kendini koruma olanağından yoksun, içine düşürüldüğü tuzağı anlayamayacak yaştaki çocukların da bu emek sömürüsünün nesnesi haline getirilmesidir.

İsyanımız, zenginlerin dümen suyuna giren ve onların değirmenine su taşıyan, toplumu yönetenlere de. Bu egemenler, kapitalizmin gelişmesiyle elde edilen kazanımları göz ardı ederek, çifte standart uygulayarak, bu adaletsiz düzeni sürdürmenin birer parçası oluyorlar. Sosyal sorunları çözmekle görevli devleti yönetenler, bu olguya kayıtsız kalarak, büyük bir sosyal utancın da destekçisi oluyorlar.

Çocukluk çağı, ileride alınacak toplumsal sorumluluklar için bir yetişme dönemidir. Öğrenim, oyun ve arkadaşlıklar bu süreçte çok önemli rol oynar. Çocuğun benliğini bulmasına ve olgunlaşmasına yardımcı olur. Bunlar dururken, çocuğun gelir elde etme sorumluluğu yüklenmesi ise süreci olumsuz etkiler. Öğrenimini de, arkadaşlıklarını da, benlik oluşumunu da eksikli kılar. Sosyal sorunları çözmekle görevli, devleti yönetenler, bu olguya kayıtsız kalarak, aynı zamanda toplumun geleceğine de ipotek koyuyorlar.

Ancak isyanımız, yalnızca bu egemenlere değil. Yazarın deyişiyle, “yoksulluğa karşı gündelik direniş stratejisi” olarak çocuğunu kullanan ailelere de.

İsyanımızı ya da diğer bir deyişle çocuk işçiliğine karşı mücadelemizi yürütürken, fildişi kulelerimizde düşünce-strateji üretemeyiz. Toplumu, insanı tanımak ve onu da mücadelemizin yol arkadaşı yapabilmenin yollarını aramalıyız. Benim için Servet Gün’ün kitabının en önemli yanı, işte bu amaca hizmet etmesidir. Dileğim de halkı gözlemeyi sürdürmesidir.