Madenlerde Ölen İşçiler Suçluymuş!

Maden Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen 22. Uluslararası Madencilik Kongresi’nde konuşan Türkiye Madenciler Derneği 2. Başkanı Atılgan Sökmen, iş kazalarında ölümlerin nedenini işçilerin baret takmamasına bağladı. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer de, işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda mevzuatta eksiklik bulunmadığını iddia etti.

GEÇEN YIL 105 MADENCİ ÖLDÜ

Panelin oturum başkanlığını yürüten Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun, iş kazaları istatistiklerinin sağlıksız olduğunu belirtti. TÜİK’in kaza verilerinin MESS’in verilerine göre 12 kat daha düşük olduğunu kaydeden Torun, maden kazaları sonucunda 2010 yılında 105, 2011 yılının başlangıcından bu yana da 27 maden emekçisinin hayatını kaybettiğini bildirdi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer, “İş sağlığı kavramının işçi sağlığı ve işçi güvenliği kavramıyla sınırlandırılamayacağını” savundu. Özer, “İsteniyor ki her yerde iş sağlığı konuşulsun” dedi. İş sağlığı konusunun İş Kanunu’nda 12 maddelik bir bölümle yer almasının sıkıntı yarattığını belirten Özer, “Burkina Faso’da bile ayrı bir iş sağlığı yasası var” diye konuştu. Yasal mevzuatta eksiklik olmadığını savunan Özer, ayrı bir iş sağlığı yasası olmadığı için bu konuda “Farkındalık yaratılamadığını” ileri sürdü.

ÖZELLEŞTİRMELER KAZALARA KAPI AÇTI

Özer’e cevap ise DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün’den geldi. Sözlerine “Yasal mevzuatlarda eksik yoksa o zaman uygulamada bir eksik var” diye başlayan Görgün, özelleştirmeler sonrası madencilikte istihdam azalmasına rağmen iş kazalarında yaşanan artışa dikkat çekti. Türkiye’de kamu eliyle yapılan madenciliğin “Kökünün kazındığını” ifade eden Görgün, özelleştirmelerin, çevre felaketleri ve iş kazalarının artmasının en önemli nedeni olduğunu vurguladı.
Kütahya Gümüşköy’de yaşanan siyanür felaketini hatırlatan Görgün, yüksek risk taşıyan madencilik sektöründe kuralsız, bilim ve teknikten uzak, teknik elemanın gözetim ve denetimi olmaksızın yapılan ilkel çalışma koşullarının kaçınılmaz olarak kazalara yol açtığını söyledi. Görgün, “İşletmeler, işçi sağlığı ve güvenliği uygulamalarını tamamen maliyet kalemi olarak görmekte ve maksimum kârı elde etmek için en hızlı, en acımasız üretim süreçlerini yaşama geçirme konusunda hiç tereddüt etmemektedirler” dedi.

‘İŞÇİ SUÇLU, KÖYLÜ KULLANILIYOR’

Türkiye Madenciler Derneği 2. Başkanı Atılgan Sökmen’de madenciliğe olan ihtiyacın arttığını ifade etti. Madenlerin kapatılmasını isteyenleri anlamadığını söyleyen Sökmen, oturduğu yörede maden istemeyen köylülerin “Bir takım insanlar tarafından kullanıldığını” iddia etti. Sökmen, iş kazaları konusunda da işçileri suçladı. İşçilerin “Bana bir şey olmaz” anlayışıyla baret takmadıklarını iddia eden Sökmen’in sözleri tartışma yarattı.

‘ÖRGÜTLÜLÜK AZALTIR’

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürhan Fişek, işsizler ordusu olduğu sürece işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunun çözüme kavuşmayacağını belirterek, hedefin tam istihdam olması gerektiğinin altını çizdi. “Sağlık”, “Sosyal Güvenlik”, “Tam İstihdam” ve “Demokrasi” kavramların vazgeçilmez olduğunu vurgulayan Fişek, “Demokrasi kişilerin örgütlenmesinden geçer” diyerek sendikal örgütlenmenin iş kazalarının azaltılmasındaki önemine dikkat çekti.

Kaynak: Evrensel

Etiketler: emek

Bu giriş 14/05/2011 tarihinde 19:25’te Arşiv başlığının altına girildi. Cevapları RSS 2.0 gerir bildirimden takip edilebilir.