İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı
İSİG
9 Haziran 2012, Ankara
Düzenleyen : TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası
Panel :
Konuşma Başlığı :
İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın tam 20 yıldır çıkarmaya çalışıyor. İlk kez 1993 yılından başlayan çalışmalar, 1995 yılında “Mesleki Sağlık ve Güvenlik Yasa Tasarısı” adıyla somutlaşmıştı. Bugün TBMM alt komisyonlarındaki yasa tasarısı “İş Sağlığı ve Güvenliği” başlığını taşıyor.
1993 yılında henüz 8 yıllık ve kesintisiz temel eğitim olmadığı için, çocuklar 13 yaşında çalışma yaşamına başlıyabiliyordu. Demek ki, o gün çalışmaya başlayan çocuklar bugün 33 yaşında… Bakanlığın böylesine önem verdiği ve iş sağlığı güvenliği alanı için belirleyici olduğunu düşündüğü yasayı, 20 yıl çıkaramamış olması neye yol açtı? En azından o gün çalışmaya başlayan çocukların, çocukluklarını ve gençliklerini çaldı. Olumsuz koşullarda çalıştıkları için sağlıklarını yitirmelerine yol açtı. Bunları hiç bir “özür” geri getiremez.
Neden ?
Çünkü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, her şeyi devlet gücüyle yapmaya kalkıyor. Bu alanın vazgeçilmez aktörleriyle birlikte hedef belirlemek ve birlikte hedefe yürümek istemiyor. Hatta bu aktörler üzerinde gücünü göstererek, ille de kendi isteklerini kabul ettirmeye uğraşıyor. Ama onların da onaylamalarını bekliyor. Bunu sağlayamayınca da kızıyor; tek başına hareket ediyor. Türk İş temsilcisi, bir panelde, bize son gösterilen Yasa Tasarısı ile TBMM’ye gönderilen farklı diyor. TİSK temsilcisi, aceleye getirilmiş ve eksikliklerle dolu bir yasa diyor.